Gillar du att spela padel? Är du sugen på ett nytt rack? Känslan av ett att spela med ett nytt eget rack är grym. Här ger vi dig allt du behöver veta innan du köper ett rack.

Det finns tre former på padelracken:

  • Runda padelrack
  • Droppformat padelraack
  • Diamantformat padelrack

Balans i padelracket

Balansen beror till stor del på rackets form. Man brukar dela in balansen i låg, medium och hög balans.

Låg balans
Runda racketar har låg balans. Med låg menar vi att balansen ligger närmare greppet.

Medium balans
Balansen ligger några centimeter högre upp än ett med låg balans.

Hög balans
Balansen ligger ytterligare någon centimeter högre upp än för medium rack.

Runt rack

Nybörjarens val

Formen på racket är runt.

Ett runt padelracket passa de flesta, från nybörjare till tävlingsspelare. Det är att utmärkt val för de flesta eftersom det ger bäst kontroll. Balansen i racket ligger lågt ner, närmare greppet. De är lite mer förlåtande om du inte träffar mitt på racket eftersom “sweet spoten” i mitten är ganska stort, en stor del av racketens yta är inom sweet spoten.

Droppformat rack

För dig som vill ha båda kraft och kontroll – passar de flesta

Formen på racket liknar en vattendroppe. Droppformat racket är många motionärers val och kanske du som spelar några gånger i veckan. Det ger dig en bra blandning av kontroll och hårdhet i slagen. En ganska stor del av ytan är inom sweet spoten, tänk dig en äggformad yta (stående ägg) som täcker en ganska stor yta av racket.

Diamantformat rack

För mycket erfarna spelare

Racket efterliknar en diamant i formen. I jämförelse med runda racketar så ligger balansen i racket högre upp och den så kallades sweet spoten är mindre. Träffar du utanför mitten så kommer rackat att vilja vobbla lite. Ett diamantformat rack är inte nybörjarens val då det krävs att du har spelat en del för att det ska passa dig. Balansen ligger högt upp och ger dig kraft i slagen men i gengäld har du sämre kontroll med racket. För att kontrollera kraften behöver du generellt spelat mycket padel och du behöver ha en bra teknik för att hantera kraften i slagen. Sweet spoten där träffytan är som bäst ligger högt upp på racket och täcker in en liggande äggformad yta på övre halvan av träffytan.

Vikt

Man brukar dela in padelrack i två viktkategorier: Lätta och tunga rack.

Generellt så ger ett tyngre rack mer kraft men mindre kontroll och tvärtom så ger ett lättare rack mer kontroll och mindre kraft. Det är svårt att rekommendera en särskild vikt för det är väldigt individuellt vad du kommer att gilla. Alla spelar lite olika har olika förutsättningar, teknik, muskelstyrka med mera. Så beroende på dina förutsättningar, hur stark du är men också på rackets kvalitéer. Damer kan vanligtvis välja något lättare racket än herrar. Det är inga stora skillnader när det gäller val i vikt.

Damer: 330-360 gram
Herrar: 360-390 gram